Είναι οι χρωστικές ουσίες τροφίμων ασφαλείς για τις γάτες; Πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

by Μυρσίνη
Είναι οι χρωστικές ουσίες τροφίμων ασφαλείς για τις γάτες; Πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

Οι χρωστικές ουσίες τροφίμων μπορούν να βρεθούν σε πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της τροφής για γάτες. Οι κατασκευαστές τροφών για κατοικίδια ζώα χρησιμοποιούν συνήθως χρωστικές ουσίες για να τις κάνουν πιο ελκυστικές οπτικά. Αλλά ενδιαφέρει πραγματικά τις γάτες μας ότι η κροκέτα τους έχει πολλά διαφορετικά χρωματιστά κομμάτια; Είναι ασφαλές για τις γάτες;

Ως επί το πλείστον, οι χρωστικές ουσίες τροφίμων στις γατοτροφές θεωρούνται ασφαλείς. Ό,τι χρησιμοποιείται σήμερα για την παρασκευή τροφών για γάτες είναι εγκεκριμένο από τον FDA. Ωστόσο, αν σκέφτεστε να βάψετε τη γάτα σας με χρωστική τροφίμων, ενώ μπορεί να μην βλάψει σωματικά τη γάτα σας, συνιστάται ανεπιφύλακτα να μην βάψετε τη γάτα σας.

Εδώ, διερευνούμε τις χρωστικές ουσίες τροφίμων στην τροφή της γάτας σας. Ελπίζουμε ότι μπορούμε να σας βοηθήσουμε να απαντήσετε σε τυχόν απορίες που μπορεί να έχετε.

Είναι οι χρωστικές ουσίες τροφίμων ασφαλείς για τις γάτες; Πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

Υπάρχουν φυσικές χρωστικές ουσίες τροφίμων;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Χημική Εταιρεία, οι χρωστικές τροφίμων είναι κάτι σαν καλλυντικά για τρόφιμα. Για παράδειγμα, τα χοτ ντογκ θα ήταν γκρι χωρίς χρωστική τροφίμων!

Ορισμένες χρωστικές τροφίμων προέρχονται από φυσικές πηγές:

Καροτενοειδή: Το πιο κοινό καροτενοειδές είναι το β-καροτένιο. Αυτό είναι που δίνει στα καρότα, τις κολοκύθες και τις γλυκοπατάτες το χρώμα τους. Είναι υπεύθυνο για το βαθύ κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα και χρησιμοποιείται συνήθως για το χρωματισμό του τυριού και της μαργαρίνης.
Χλωροφύλλη: Αυτή βρίσκεται στα πράσινα φυτά και παράγεται μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης. Οι καραμέλες και τα παγωτά με γεύση ασβέστη και μέντας χρησιμοποιούν συνήθως χλωροφύλλη για τον πράσινο χρωματισμό τους.
Ανθοκυανίνη: Αυτή είναι η πηγή του μπλε και του βαθύ μωβ χρώματος και βρίσκεται στα κράνμπερι, στα βατόμουρα και σε ορισμένες ποικιλίες σταφυλιών. Διαλύεται στο νερό, οπότε χρησιμοποιείται σε αναψυκτικά με έντονο χρώμα, ζελέ και μπλε τσιπς καλαμποκιού.
Κουρκουμάς: Πρόκειται για ένα μπαχαρικό που προέρχεται από ένα φυτό στην Ινδία και έχει βαθύ κίτρινο χρώμα. Συνήθως χρησιμοποιείται για το χρωματισμό της μουστάρδας.
Καρμινικό οξύ: Το σκαθάρι κοχινάρι χρησιμοποιείται για να χρωματίσει τα τρόφιμα με βαθύ κόκκινο χρώμα εδώ και αιώνες. Η σύνθλιψη περίπου 70.000 από αυτά τα έντομα σας δίνει 1 κιλό βαθύ κόκκινο χρώμα καρμινικού οξέος. Είναι απολύτως ασφαλές για πέψη, αν και δεν ακούγεται τόσο ελκυστικό. Εάν ο κατάλογος συστατικών ενός τροφίμου περιέχει καρμινικό οξύ, καρμίνη, κοχινέλαιο ή φυσικό κόκκινο 4, πιθανότατα περιέχει σκαθάρια κοχινέλαιο.

Υπάρχουν και άλλες φυσικές πηγές χρώματος, όπως η πάπρικα, ο κρόκος, ορισμένοι χυμοί φρούτων και λαχανικών, η καραμέλα και τα παντζάρια.

Είναι οι χρωστικές ουσίες τροφίμων ασφαλείς για τις γάτες; Πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις
Τεχνητή χρωστική τροφίμων

Οι τεχνητές χρωστικές είναι δημοφιλείς για χρήση στην παραγωγή τροφίμων, επειδή είναι πολύ πιο εύκολο και φθηνότερο να παραχθούν. Έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο ράφι και είναι πιο ανθεκτικό από τα φυσικά χρώματα. Είναι επίσης πολύ πιο εύκολο να βρεθεί το τέλειο χρώμα για τα τρόφιμα μέσω τεχνητών μέσων.

Σήμερα, οι περισσότερες τεχνητές χρωστικές ουσίες τροφίμων προέρχονται από το πετρέλαιο, όπως και διάφορα αντιοξειδωτικά.

Ο FDA είναι αρκετά αυστηρός στη διασφάλιση ότι οι συνθετικές χρωστικές τροφίμων είναι ασφαλείς για κατανάλωση και υποβάλλει όλες τις χρωστικές τροφίμων σε διαδικασία πιστοποίησης. Αυτό διασφαλίζει ότι δεν έχει απομείνει κανένα απολύτως ίχνος πετρελαίου.

Ο FDA έχει εγκρίνει επτά τεχνητές χρωστικές ουσίες, οι οποίες είναι οι εξής:

Μπλε Νο 1 (μπλε)
Μπλε Νο 2 (indigo)
Πράσινο Νο 3 (τυρκουάζ)
Κόκκινο αριθ. 3 (ροζ)
Κόκκινο αριθ. 40 (κόκκινο)
Κίτρινο αριθ. 5 (κίτρινο)
Κίτρινο αριθ. 6 (πορτοκαλί)

Οι πιο δημοφιλείς χρωστικές τροφίμων που χρησιμοποιούνται είναι το κόκκινο 40, το κίτρινο 5 και το κίτρινο 6, οι οποίες αποτελούν περίπου το 90% όλων των χρωστικών τροφίμων που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ.

Τι γίνεται με τις γάτες και τις χρωστικές ουσίες τροφίμων;

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου μελέτες που να διερευνούν τις επιπτώσεις των χρωστικών τροφίμων στα κατοικίδια ζώα μας.

Ο FDA έχει εγκρίνει τη χρήση χρωστικών τροφίμων σε τροφές για γάτες, οπότε θεωρείται ασφαλές. Επίσης, είναι σχετικά σπάνιο οι γάτες να έχουν αλλεργίες στις χρωστικές τροφίμων. Στην πραγματικότητα, οι γάτες είναι πιο πιθανό να έχουν τροφικές αλλεργίες στις πρωτεΐνες, συνηθέστερα στο κοτόπουλο, το μοσχάρι, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά. Ωστόσο, επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας εάν πιστεύετε ότι η γάτα σας μπορεί να είναι αλλεργική στις χρωστικές ουσίες τροφίμων. Μπορεί επίσης να έχουν προβλήματα με άλλες ουσίες.

Είναι οι χρωστικές ουσίες τροφίμων ασφαλείς για τις γάτες; Πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

Συμπτώματα τροφικής αλλεργίας

Τα συνηθισμένα σημάδια τροφικής αλλεργίας στις γάτες είναι ο συνεχής κνησμός και η φλεγμονή του δέρματος, κυρίως στα πόδια, τις πατούσες, τις μασχάλες, τα γεννητικά όργανα, την κοιλιά, τα αυτιά, το πρόσωπο και τις μασχάλες. Μπορεί να έχουν αρκετή φαγούρα για να προκαλέσουν τριχόπτωση και πληγές από το υπερβολικό ξύσιμο και το υπερβολικό καλλωπισμό.

Ορισμένες γάτες μπορεί επίσης να υποφέρουν από γαστρεντερικές διαταραχές, όπως εμετό και διάρροια, και μπορεί ακόμη και να αρχίσουν να σέρνονται λόγω του κνησμού στο ορθό τους.

Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας εάν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας παρουσιάζει οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια. Πιθανόν να χρειαστεί να βάλετε τη γάτα σας σε μια δίαιτα με νέες πρωτεΐνες, η οποία βοηθά να εντοπίσετε τι προκαλεί τις αλλεργίες.

Συμπέρασμα

Αν και δεν είναι κακό να βάζετε χρωστικές ουσίες τροφίμων στις τροφές των γατών, δεν τις ωφελεί επίσης. Στην πραγματικότητα είναι για εμάς ως ιδιοκτήτες γάτας. Οι γάτες δεν ενδιαφέρονται για το χρώμα της τροφής τους. Τα πιο σημαντικά συστατικά που πρέπει να αναζητάτε στην τροφή της γάτας σας είναι ποιοτικές πρωτεΐνες σε υψηλά ποσοστά.

Προτεινόμενα