Οι γάτες είναι γνωστό ότι λατρεύουν τα θαλασσινά όλων των ειδών. Πολλές απεικονίσεις γατών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης δείχνουν τους αιλουροειδείς φίλους μας να λαχταρούν μια μερίδα ψάρι. Αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα στα θαλασσινά από το απλό ψάρι!
Για παράδειγμα, ένα ιδιαίτερα νόστιμο θαλασσινό είναι το χταπόδι. Αυτό το μαλακό, έξυπνο κεφαλόποδο θεωρείται λιχουδιά σε πολλούς πολιτισμούς. Ενώ εσείς μπορεί να απολαμβάνετε το χταπόδι τακτικά ή ως ειδική λιχουδιά, μπορεί να αναρωτιέστε αν το αγαπημένο σας αιλουροειδές μπορεί να φάει ένα ή δύο κομμάτια;
Ναι, οι γάτες μπορούν να φάνε χταπόδι! Θα πρέπει να το ταΐζετε στις γάτες σε σχετικά μικρές ποσότητες, να το προμηθεύεστε φρέσκο και να το μαγειρεύετε πάντα πριν το σερβίρετε.
Η προσεκτική προετοιμασία του χταποδιού θα πρέπει να είναι υψίστης σημασίας, καθώς υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι με το να σερβίρετε στη γάτα σας χταπόδι κακής ποιότητας ή ωμό. Μάθετε περισσότερα σχετικά με το αν πρέπει να προσθέσετε αυτή τη λιχουδιά στη διατροφή της γάτας.
Διατροφική ανάλυση του χταποδιού
Μια μερίδα ωμού χταποδιού 155 γρ. περιέχει:
Θερμίδες 93 kcal
Πρωτεΐνη 17g
Λίπος 1g
Υδατάνθρακες 2g
Φυτικές ίνες 0g
Ζάχαρη 0g
Το χταπόδι είναι επίσης καλή πηγή για:
Σίδηρο
Ωμέγα-3
Σελήνιο
Χαλκός
Βιταμίνη Β12
Κάλιο
Μαγνήσιο
Ασβέστιο
Αυτά τα θρεπτικά οφέλη μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία της γάτας σας. Πολλά από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά θα συμβάλουν στη γενική υγεία της γάτας σας και θα υποστηρίξουν συγκεκριμένες σωματικές λειτουργίες.
Ωμό χταπόδι
Το ωμό χταπόδι ενέχει μεγάλο κίνδυνο να περιέχει ένα δυσάρεστο βακτήριο που ονομάζεται βακτήριο vibrio. Στον άνθρωπο, το βακτήριο αυτό μπορεί να προκαλέσει μια οξεία μορφή τροφικής δηλητηρίασης, που ονομάζεται απλώς vibrio. Εκτός από τα διάφορα βακτήρια vibrio, το ωμό χταπόδι μπορεί να φέρει και άλλα επιβλαβή παθογόνα, όπως η σαλμονέλα και το E. coli. Κατά γενικό κανόνα, θα πρέπει να μαγειρεύετε όλα τα θαλασσινά για τη γάτα σας σχολαστικά για να εξασφαλίσετε την ασφάλειά της.
Μέταλλα
Πολλοί από εμάς έχουμε ακούσει για τον κίνδυνο του υδραργύρου στους πληθυσμούς των θαλασσινών. Αλλά πολλά βαρέα μέταλλα υπάρχουν στην τροφική αλυσίδα των ωκεανών που ενέχουν τον κίνδυνο να συσσωρευτούν μέσα στο σώμα των τροφικών μας πηγών, συμπεριλαμβανομένων των χταποδιών.
Τα βαρέα μέταλλα είναι φυσικά μέταλλα που προέρχονται από τον πυρήνα της γης, αλλά η ανθρώπινη ρύπανση μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα. Τα χταπόδια ενέχουν τον κίνδυνο υψηλών επιπέδων βαρέων μετάλλων λόγω της διατροφής τους. Τα χταπόδια είναι σαρκοφάγα και τρέφονται κυρίως με μικρότερα θαλασσινά, ιδίως οστρακοειδή και μαλάκια. Αυτά τα πλάσματα έχουν υψηλότερα επίπεδα βαρέων μετάλλων λόγω της θέσης τους στον πυθμένα του ωκεανού όπου συσσωρεύονται τα μέταλλα. Είναι επίσης τροφοδότες φίλτρων, οπότε συλλέγουν πολλά μέταλλα από το θαλασσινό νερό.
Τα θηρευτές των ωκεανών, συμπεριλαμβανομένων των χταποδιών, καταναλώνουν τόσα πολλά θηράματα με βαρέα μέταλλα που ο οργανισμός τους δεν μπορεί να αποβάλει τα μέταλλα τόσο γρήγορα όσο τα καταναλώνουν. Ενώ μπορεί να υπάρχει ένα εύρος αυτών των μετάλλων που βρίσκονται σε ένα χταπόδι, από ελάχιστα έως υψηλά, ο υψηλότερος κίνδυνος είναι το κάδμιο, το οποίο βρίσκεται πυκνά στα κεφάλια των χταποδιών.
Γαστρεντερικές διαταραχές
Κάθε φορά που εισάγετε μια νέα τροφή στη γάτα σας υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να προκληθούν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως εμετός ή διάρροια. Εάν η γάτα σας εμφανίσει σημάδια γαστρεντερικής διαταραχής και γίνει ληθαργική, είναι καλύτερο να αναζητήσετε κτηνιατρική φροντίδα.
Προετοιμασία θαλασσινών για γάτες
Οι γενικές οδηγίες για την προετοιμασία των θαλασσινών είναι σχεδόν οι ίδιες είτε πρόκειται για χταπόδι, λευκό ψάρι ή οστρακοειδή. Οι κίνδυνοι από την ακατάλληλη αποθήκευση και το μαγείρεμα είναι παρόμοιοι με αυτούς που περιγράψαμε παραπάνω, γι’ αυτό και φτιάξαμε έναν εύχρηστο κατάλογο συμβουλών για την ασφαλή προετοιμασία θαλασσινών για τη γάτα σας.
Ποτέ μην ταΐζετε ωμά θαλασσινά – Ο κίνδυνος επιβλαβών βακτηρίων είναι πολύ υψηλός, ανεξάρτητα από την προέλευση της τροφής. Το μαγείρεμα μπορεί να εξαλείψει τυχόν επικίνδυνα βακτήρια. Επιπλέον, ένα ένζυμο που ονομάζεται θειαμινάση βρίσκεται σε ορισμένα είδη ωμών θαλασσινών. Αυτό το ένζυμο μπορεί να διασπάσει τη βασική βιταμίνη θειαμίνη και να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα.
Ταΐστε μόνο απλά θαλασσινά – Πολλά από τα πράγματα που προσθέτουμε στο μαγείρεμά μας υπάρχουν για να ενισχύσουν τη γεύση. Ωστόσο, πολλές πηγές γεύσεων δεν είναι κατάλληλες για τις γάτες. Ειδικά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Επίσης, αποφύγετε την προσθήκη λαδιού ή βουτύρου για το μαγείρεμα. Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να βράζετε, να ψήνετε ή να ψήνετε τα θαλασσινά στη σχάρα σκέτα.
Αφαιρέστε τα κομματάκια – Τα επιπλέον μέρη των θαλασσινών πρέπει να αποφεύγονται εντελώς για να μειωθεί ο κίνδυνος ερεθισμού ή πνιγμού. Αυτό περιλαμβάνει τα κοχύλια, τα κόκαλα και τα λέπια, ενώ για τα χταπόδια πρέπει να αφαιρείται το σκληρό ράμφος.
Ταΐστε με μέτρο – Ενώ τα θαλασσινά μπορούν να προσφέρουν μερικές φανταστικές ενισχύσεις στην υγεία της γάτας σας, δεν είναι μια φυσική διατροφή γι’ αυτές και αυτά δεν καλύπτουν όλες τις διατροφικές τους απαιτήσεις. Το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής τους θα πρέπει να αποτελείται από μια ισορροπημένη γατοτροφή ή από μια σπιτική δίαιτα που έχει αναπτυχθεί με την επίβλεψη ενός διατροφολόγου κτηνιάτρου. Η μετριοπάθεια θα κάνει επίσης τον κίνδυνο των βαρέων μετάλλων κάτι που δεν θα σας απασχολήσει ιδιαίτερα.
Συμπέρασμα
Το χταπόδι είναι μια λιχουδιά τόσο για τις γάτες μας όσο και για εμάς! Κρατήστε αυτή την ιδιαίτερη τροφή ως λιχουδιά για τη γάτα σας, αλλά όχι ως κύριο γεύμα. Ενώ το χταπόδι μπορεί να είναι μια μεγάλη πηγή διατροφής για αυτές, δεν τους δίνει όλα όσα χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν. Έχετε επίγνωση των κινδύνων της υπερβολικής σίτισης αυτού του νόστιμου θαλάσσιου πλάσματος, ώστε η γάτα σας να το απολαμβάνει για τα επόμενα χρόνια!